Föräldraskapsstöd

Hej förälder!
Föräldraskapsstöd kan ges som ett stöd innan ett barn blir placerat för att hjälpa dig som förälder med din föräldrafömåga. Under en samhällsplacering kan du som förälder exempelvis få stöd för att utveckla din föräldraförmåga som umgängesförälder. Efter en samhällsplacering kan stöd ges i form av att du som förälder och ditt barn få samtalsstöd.

Vilka stöd har du rätt till?

Du som föräldrar till ett samhällsplacerat barn kan ha behov av olika typer av stöd utifrån hur din förmåga ser ut och beroende på din aktuella situation. Det kan till exempel vara svårt att veta vilka rättigheter du har som förälder till ett placerat barn. Det kan också vara svårt att veta vem som kan ge informationen och ibland kan informationen vara svår att ta till sig. Det är vanligt att man som förälder till ett placerat barn går igenom känslor av ilska, sorg, maktlöshet, tvivel på den egna föräldraförmågan och en känsla av att ha misslyckats i sitt föräldraskap.

Stöd till föräldrar med placerade barn är ett utvecklingsområde i Sverige. I olika delar av landet pågår just nu utvecklingsarbete kring stöd till föräldrar med placerade barn. Hur stödet ser ut varierar mellan alla svenska kommuner.

Generella stöd som erbjuds kan vara: samtalsstöd, krisstöd, familjebehandling, strukturerade stödgrupper eller strukturerat individuellt stöd.

Ibland kan du ta del av det föräldraskapasstöd som finns i den kommun du är folkbokförd i trots att ditt barn är placerat via en annan kommun. Kommuner kan välja att samarbeta på det sättet. Kontakta ditt barns barnsekreterare eller den som är ansvarig för föräldraskapsstöd i din kommun.

Du har rätt till råd och stöd – För ditt barns bästa!

Barnets föräldrar eller vårdnadshavare, har gemensamt huvudansvar för barnets uppfostran och utveckling, med statens stöd.
Barnkonventionen artikel 18.

11 vanliga föräldraskapsstöd

Familjebehandling

Familjebehandling är ett stöd till familjer där det finns barn mellan 0–20 år.
Läs mer…

Föräldragrupp

Föräldragrupper är sammankomster där föräldrar träffas för att dela erfarenheter, ge och få stöd samt lära sig mer om sitt föräldraskap
Läs mer…

Föräldrasekreterare

Föräldrasekreterare som yrkesroll är helt ny i Sverige.
Läs mer…

Föräldrastödjare/Föräldrastödjande mottagning

En föräldrastödjare kan antingen vara en enskild professionell eller en mottagning som är specialiserad på stöd till föräldrar med barn som är placerade i samhällsvård.
Läs mer…

Föräldrautbildning

En föräldrautbildning är en utbildning som riktar sig till dig som föräldrar för att ge dig kunskap, färdigheter och verktyg för att bättre kunna hantera olika aspekter av ditt föräldraskap.
Läs mer…

Kontaktfamilj

En kontaktfamilj tar emot ett barn eller ett syskonpar i sitt hem. Uppdragen som kontaktfamilj kan se väldigt olika ut.
Läs mer…

Kontaktperson

En kontaktperson är en individ som erbjuder stöd och vägledning till en annan person, vanligtvis någon som behöver extra stöd eller hjälp i sin vardag.
Läs mer…

Krisstöd

Om din kommun har krisstöd på bistånd kommer Socialtjänsten utreda behovet hos dig eller din familj som befinner sig i en akut kris eller som har upplevt en traumatisk händelse.
Läs mer…

Samtalsstöd

Om din kommun har samtalsstöd på bistånd kommer Socialtjänsten utreda behovet hos dig eller din familj.
Läs mer…

Stöd från barnsekreterare/barnhandläggare

Du har rätt till råd och stöd när ditt barn placeras i samhällsvård och det “vardagliga stödet” ges ofta av ditt barns socialsekreterare, den yrkesrollen kallas barnsekreterare eller barnhandläggare.
Läs mer…

Umgängesstöd

Socialtjänsten kan ta beslut om och tillsätta en umgängesstödjare vid umgängestillfällena med ditt placerade barn.
Läs mer…

Det finns även andra stöd som erbjuds i landets kommuner. Kontakta din kommuns socialtjänst för att få veta vad du som förälder kan ta del av.
 
Bli stödmedlem

Vill du eller ditt företag stödja vårt viktiga arbete?

Både du som privatperson och företag kan stötta vår verksamhet på flera olika sätt.